Hoe loop je nooit meer tegen een muur op?

Tijdens mijn mediations kom ik het vrijwel altijd tegen: de communicatie is verstoord. Als ik het zo opschrijf klinkt het zo ontzettend algemeen, want voor iedereen houdt dit begrip iets anders in. Wat voor de één een scherpe uitspraak is, stelt voor de ander niets voor en wat de één volstrekt helder uiteengezet denkt te hebben, is voor de ander volslagen abracadabra.

Om dit te verduidelijken, gebruik ik vaak de Communicatiemuur die in 1993 is opgesteld door Derveaux & De Saedeleer.

mediation, conflicten

Wat iemand bedoeld is niet altijd wat er wordt gezegd. Er zit soms een enorm verschil tussen wat men denkt wat men zegt en hoe het daadwerkelijk wordt gezegd. Hoe vaak hoor je iemand niet zeggen: “Maar zo heb ik het helemaal niet bedoeld”.

Iets wat wordt gezegd kan door de ander niet zo worden gehoord. Een letter kan in dit geval al heel veel verschil uitmaken, denk maar aan geen of een en niets en iets.

Als iemand heeft gehoord wat er is gezegd, houdt niet in dat het ook op dezelfde manier wordt begrepen. Voor de één houdt “inbreuk op de privacy” iets heel anders in dan voor de ander. Vervolgens wordt achterwege gelaten te vragen naar wat de ander daar precies mee bedoeld en een misverstand is geboren.

Ook al heeft de ander precies begrepen wat er is gezegd, dan is die persoon er niet automatisch mee akkoord. Meer dan eens wordt iets voor kennisgeving aangenomen en wordt er verder niets mee gedaan, terwijl de ander denkt dat het in kannen en kruiken is.

Als laatste geldt: als iets akkoord is, betekent dit niet automatisch dat het ook wordt gedaan. Daar zit misschien nog wel het grootste misverstand. Zeker op het gebied van arbeid komt dit gegeven vaak voor.

Al met al is de communicatiemuur een handig hulpmiddel voor de partijen in de mediation om te ontdekken waar het fout gaat of is gegaan. Maar beter is het nog om dit hulpmiddel zelf te gebruiken en toe te passen op je eigen manier van communiceren. Je krijgt heldere gesprekken die je veel informatie verschaffen en helpen om misverstanden voorkomen. Zo loop je nooit meer tegen een muur op.