Wat voetbal en ziek zijn met elkaar te maken hebben

Het is al een tijdje bekend: Nederland heeft zich niet weten te kwalificeren voor het aankomende EK. Niet leuk maar ook geen man overboord, volgende keer weer beter. Ondertussen is de bekerwinnaar bekend maar de strijd om het landskampioenschap nog niet gestreden en kan het nog alle kanten uit.

Drie keer ziek in vier maanden tijd is niet normaal

Paul was niet lekker, dat had hij telefonisch laten weten aan zijn leidinggevende Song van het Taiwanese bedrijf waar hij werkte. Song had de boodschap aangenomen maar was het niet eens met de vierde ziekmelding van de afgelopen drie maanden. Uit beleefdheid had Song er ook dit keer niets van gezegd, net als de voorgaande keren. Toch zat het haar niet lekker. Toen ze contact met mij opnam om Paul ziek te melden en ik haar attent maakte op het feit dat dit de vierde keer was in drie maanden, vroeg Song me hem te bellen en hem daarmee te confronteren.

Op onderzoek uit

Het leek er sterk op dat de ziekmeldingen van Paul samenhingen met voetbal, dus als eerste ging ik op onderzoek uit. Mijn vermoedens werden bevestigd toen ik zag dat hij zich meestal op maandag ziek meldde, na een wedstrijd van zijn favoriete club. En iedere keer had de bewuste club de zondag ervoor gewonnen en sporadisch ook verloren. Hoog tijd dus voor een gesprekje met Paul.

Flink beschonken thuis gekomen

Toen ik het nummer van Paul belde kreeg ik eerst zijn vriendin aan de lijn. Blijkbaar zat haar iets dwars van de vorige avond, want toen ik naar Paul informeerde wist zij me te vertellen dat “die zijn kater uit lag te ronken”. Lachend vroeg ik haar of ze serieus was en dat bevestigde ze met de volgende woorden: “Ik ben bloedserieus! Na het verlies van gisteren van zijn club vond Paul het nodig om het op een zuipen te zetten. Hij kwam pas tegen vieren thuis in flink beschonken toestand. Naar zijn idee fluisterstil kwam hij binnen; nou, een paard in de gang maakt nog minder lawaai. Het gevolg was dat de kinderen er wakker van werden en ik er uit kon om ze gerust te stellen. Eenmaal terug in bed maakte hij zo’n ontzettende herrie met zijn gesnurk dat ik niet meer aan slapen toe ben gekomen”

Een kater is geen reden om je ziek te melden

Eigenlijk hoefde ik Paul heel niet meer te spreken en wist ik genoeg. Maar toch lukte het de vriendin van Paul hem wakker te maken en kreeg ik hem aan de lijn. Toen ik hem vroeg met welke reden hij zich ziek had gemeld, wond hij er geen doekjes om en bevestigde in andere bewoording wat zijn vriendin mij reeds had verteld. Hij was het met mij eens dat een kater geen reden is om je ziek te melden, maar hij had geen vakantiedagen meer over omdat hij een week langer op vakantie wilde dan in eerste instantie was afgesproken. Dus ziekmelden was de enige optie.

Sportief

Ondanks zijn eerlijke biecht ging zijn werkgever Song niet akkoord met de ziekmelding en werd een vakantiedag afgeschreven van zijn tegoed. Gelukkig was Paul zo sportief om mij eerlijk te vertellen wat er aan de hand was. Dat maak ik weleens anders mee. Medewerkers die bij hoog en bij laag volhouden dat ze echt ziek zijn ook al is er een vermoeden dat het anders zit. Maar toon dat maar eens aan door de telefoon, dat is niet mogelijk.

Gesprek met zowel de werknemer als de werkgever

Met Paul heb ik een gesprek gevoerd toen hij zich de volgende dag weer beter meldde. Er zijn harde afspraken gemaakt over zijn gedrag en Paul heeft beterschap beloofd. Ook met Song is een gesprek gevoerd; zij zal er aan moeten wennen dat, alhoewel haar cultuur anders voorschrijft, zij toch haar af- of goedkeuring zal moeten laten blijken.

 

Laat hier je reactie achter

 

Zodat ik weet dat het geen spam is...