“Ik ben na bezwaar minder dan 35% afgekeurd, maar m’n WIA-uitkering loopt gewoon door. Hoe kan dat?”

Antwoord van Nicoline:

Dit is iets wat voor veel mensen moeilijk te begrijpen is, dus goed dat je het vraagt. Je kreeg na je beoordeling een WIA-uitkering toegekend waarbij de verzekeringsarts en arbeidsdeskundige hebben vastgesteld dat het arbeidsongeschiktheidspercentage tussen 80 en 100% lag. Bij de start van je WIA uitkering is je loongerelateerde WIA-uitkering (LGU) begonnen.

De LGU lijkt sterk op de WW

Hier is iets heel belangrijks om te weten: de LGU lijkt in veel opzichten op een WW-uitkering. Zowel bij de loongerelateerde uitkering als de WW-uitkering hangt de duur van deze uitkering namelijk af van hoeveel jaren je hebt gewerkt. Hoe langer je arbeidsverleden, hoe langer je recht hebt op deze loongerelateerde uitkering. Het minimum is drie maanden en het maximum is 24 maanden.

Je kunt de loongerelateerde uitkering zien als de WIA-variant van de WW. Op het moment dat je uitkering werd toegekend, werd ook direct vastgelegd hoe lang jij recht hebt op deze loongerelateerde uitkering. Die periode staat vast en verandert daarna niet meer.

Bezwaar verandert de duur van de LGU niet

Toen je (ex-)werkgever bezwaar maakte en het UWV besloot dat je toch minder dan 35% arbeidsongeschikt bent, veranderde er wel iets aan het oordeel over je gezondheid en je mogelijkheden om te werken. Maar dat verandert niets aan de duur van je loongerelateerde uitkering. En dat voelt misschien raar: je bent volgens het UWV niet meer arbeidsongeschikt (genoeg), maar je WIA-uitkering loopt gewoon door. Toch klopt het.

Uit vaste rechtspraak blijkt namelijk: als je eenmaal recht hebt op een loongerelateerde uitkering, dan mag die niet met terugwerkende kracht worden stopgezet. Met andere woorden: wat je al gekregen hebt, blijft gewoon gelden en ook wat al is vastgesteld voor de komende tijd, krijg je nog steeds. De uitkering stopt pas op de einddatum van de loongerelateerde uitkering, die in je WIA beslissing staat, ook al is je arbeidsongeschiktheidspercentage tussentijds aangepast.

Waarom is dat zo geregeld?

Dat is zo geregeld om te voorkomen dat mensen van de ene op de andere dag zonder inkomen komen te zitten. Je kunt het ook zo bekijken: als je bij de WIA-beoordeling meteen onder de 35% was uitgekomen, dan had je geen WIA-uitkering gekregen. Je had dan, in de meeste gevallen, WW kunnen aanvragen. Die WW-uitkering krijg je voor een periode die afhankelijk is van je arbeidsverleden. In jouw situatie krijg je die periode nu niet via de WW, maar via de WIA. De loongerelateerde uitkering vervangt in feite de WW-uitkering waar je anders recht op zou hebben gehad.

Klein pluspunt: de no risk polis

Er is een klein pluspunt aan deze situatie. Er is wel een no risk polis van toepassing. Hierdoor krijgt een toekomstige werkgever jouw loonkosten vergoed op het moment dat je uitvalt vanwege ziekte. Dit is een klein voordeel wat je hebt op sollicitanten die geen WIA beoordeling hebben ondergaan. Meer over de no risk polis kun je lezen in het artikel: No risk, geen risico

Wat gebeurt er na afloop van de loongerelateerde uitkering?

Wanneer je WIA-uitkering stopt, kun je teruglezen in de beslissing op bezwaar. Ook staat de einddatum van je loongerelateerde uitkering in de beslissingsbrief waarin de WIA-uitkering wordt toegekend. Op de datum dat de WIA-uitkering stopt, is je WW-recht in feite al gebruikt. Je kunt daarna geen WW-uitkering meer aanvragen. Heb je in de tussentijd niet gewerkt? Dan is de kans groot dat je, als je nog steeds geen inkomen hebt, alleen nog in aanmerking komt voor een bijstandsuitkering – mits je aan de voorwaarden voldoet.

Ook Wegwijs in de WIA worden?

Wil je meer weten over de WIA? En begrijpen hoe het werkt en wat alles betekent? In mijn boek “Wegwijs in de WIA” heb ik helemaal uitgelegd hoe de WIA werkt in begrijpelijke taal.

Inmiddels al in de 4e druk!

Of bestel hier het e-book

misverstand

Heb je zelf een vraag? Stel hem hieronder

Kijk eerst tussen alle blogs op deze website. Staat het antwoord er niet bij? Stel dan hier je vraag en wie weet beantwoord ik deze de volgende keer

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.