“Mijn vrouw is via de 60-plusregeling in de WIA terecht gekomen. Blijft de uitkering doorlopen tot haar pensioenleeftijd, of kan die tussentijds stoppen?”
“Mijn vrouw is in juni 2024, na twee jaar ziekte, via de 60-plusregeling in de WIA terechtgekomen. Ze was op dat moment 64 jaar en wordt in september 2025 65 jaar oud. Gezien haar gezondheid is het zeer onwaarschijnlijk dat ze nog aan het werk zal gaan. We vragen ons nu af: ligt het in de lijn van de verwachting dat de WIA-uitkering doorloopt tot haar pensioenleeftijd (67 jaar)? Of bestaat de kans dat de uitkering tussentijds nog stopt?”
Antwoord van Nicoline:
Tussen 1 oktober 2022 en 31 december 2024 gold de 60-plusregeling: een speciale regeling voor mensen van 60 jaar en ouder die twee jaar ziek waren geweest. Bij deze regeling werd na de WIA aanvraag geen reguliere beoordeling gedaan door een verzekeringsarts. In plaats daarvan bekeek een arbeidsdeskundige het dossier. De uitkomst stond al vast: het arbeidsongeschiktheidspercentage werd vastgesteld op 80-100%. Deze regeling is op 31 december 2024 stopgezet.
Jouw vrouw heeft vóór 31 december 2024 de WIA toegewezen gekregen en valt dus onder deze regeling. Voor haar geldt dat ze er volledig onder blijft vallen. In de beslissing van het UWV (de brief die is gestuurd met de uitkomst van de WIA beoordeling) zie je dat ook terug. Kijk maar eens naar de laatste pagina van de beschikking bij het kopje ‘Toelichting’. Daar staat een zinnetje dat je vrouw, na afloop van de loongerelateerde uitkering, automatisch in aanmerking komt voor een loonaanvullingsuitkering.
Dat betekent dat de WIA-uitkering gewoon doorloopt tot aan de AOW-leeftijd. De toenmalige staatssecretaris van Sociale Zaken, Karien van Gennip, heeft bij invoering van de 60+ regeling vastgesteld dat deze regeling voor mensen die er vóór 31 december 2024 onder vielen, blijft gelden tot aan de pensioenleeftijd. Officieel zijn er nooit garanties, maar op basis van alles wat nu bekend is, verwacht ik niet dat dit wordt teruggedraaid.
En hoe zit het dan met werken en re-integratie?
Sinds de invoering van de 60+ beoordeling merk ik dat er veel vragen zijn. Want hoe zit het nou precies? Moet je blijven werken of juist niet? En wie is verantwoordelijk voor begeleiding? Zelfs nu de regeling is stopgezet blijven er vragen komen. Blijkbaar is er toch niet voldoende duidelijkheid.
Zoals ik hierboven al aangaf: de 60+ beoordeling betekent dat je WIA-beoordeling is gedaan door een arbeidsdeskundige, niet door een verzekeringsarts. De uitkomst is altijd 80-100% arbeidsongeschiktheid. Maar dat wil niet zeggen dat je niets meer kunt of mag. Als je nog (deels) kunt werken, dan is daar alle ruimte voor. In je oude werk met minder taken, of misschien in ander, lichter werk, door minder uren te werken of werk te doen wat beter is afgestemd op je belastbaarheid.
Of je werkgever hier een rol in speelt, hangt af van of deze eigenrisicodrager is.
- Is de werkgever dat niet? Dan ligt de verantwoordelijkheid bij het UWV. Zij zullen je benaderen om te bespreken of er nog mogelijkheden zijn.
- Is je werkgever wel eigenrisicodrager? Dan blijft deze verantwoordelijk voor jouw re-integratie, óók als je niet meer in dienst bent. Alleen de betaling van de uitkering ligt in dat geval bij het UWV.
In de praktijk zie ik dat eigenrisicodragers niet altijd in actie komen. Dat is ook niet zo gek, want de kosten van de uitkering komen niet bij hen terecht. Toch blijft de verantwoordelijkheid voor hulp bij werkhervatting wel bij de (ex-)werkgever liggen. Mijn advies als je wilt werken: wacht niet af, maar neem zelf contact op als je ondersteuning wilt. Je hoeft niet te stoppen met werken, en je kunt hulp krijgen bij het solliciteren. Als er mogelijkheden zijn, mag je die zeker benutten. Inkomsten worden dan verrekend met je uitkering.