“Moet ik zelf om een herbeoordeling vragen als mijn gezondheid verslechtert? En speelt mijn leeftijd daarbij een rol?“
“Sinds november 2023 ben ik 100% afgekeurd voor twee jaar. Als die twee jaar is afgelopen dan komt een herkeuring door het UWV. Maar mijn lichamelijke klachten zijn inmiddels flink toegenomen. Daarom vraag ik me af of ik niet beter nu al een herbeoordeling aan kan vragen. Wat misschien ook belangrijk is: ik ben nu 59 jaar en als de herkeuring is, ben ik 60.
Mijn specifieke vragen zijn: Doe ik er verstandig aan om mijn herbeoordeling eerder aan te vragen? En heeft mijn leeftijd daarbij nog invloed, gezien de regeling voor mensen van 60 jaar en ouder?”
Antwoord van Nicoline:
Je geeft aan dat je na twee jaar een herbeoordeling krijgt. Is dat omdat bijvoorbeeld de verzekeringsarts zelf heeft gezegd dat je na twee jaar opnieuw gezien moet worden? Of bedoel je het einde de loongerelateerde uitkeringsperiode die na twee jaar afloopt? Dat is niet helemaal duidelijk uit je vraag. Daarom zal ik een wat algemener antwoord geven.
Maar eerst wil ik het even hebben over jouw laatste vraag: of je leeftijd van invloed is met betrekking tot de 60+ regeling. Helaas is vorig jaar besloten dat de 60+ regeling niet verder wordt verlengd. 31 december 2024 was de laatste dag dat deze regeling van kracht was. Dat wil zeggen dat iedereen die tussen 1 oktober 2022 en 31 december 2024 104 weken ziek was én 60 jaar of ouder was, gebruik kon maken van deze 60+ regeling. Omdat jouw WIA-uitkering is ingegaan toen je nog geen 60 jaar oud was en de regeling bij een eventuele herbeoordeling niet meer bestaat, heeft dit geen invloed op jouw situatie.
Dan je andere vraag: is het handig om eerder een herbeoordeling aan te vragen? Op het moment dat jouw situatie is verslechterd, wil het UWV dat graag weten. Het is hierbij wel handig om te bedenken dat je hiervoor medisch ondersteunend bewijs nodig hebt. Alleen maar omdat jij zegt dat het slechter met je gaat is vaak niet genoeg. Het UWV wil daar bewijs van zien, zoals bijvoorbeeld een rapportage van een behandelaar waar in staat welke beperkingen toegenomen zijn.
Je kunt een herbeoordeling aanvragen door je verslechterde situatie te melden via Mijn UWV. Daar vul je in hoe het met je gaat. Binnen vijf werkdagen neemt iemand van het UWV contact met je op om de situatie door te spreken. Tijdens dat gesprek kun je aangeven dat je graag opnieuw beoordeeld wil worden door een verzekeringsarts.
Houd er wel rekening mee dat een herbeoordeling ook anders kan uitpakken. Als je niet voldoende kunt aantonen dat je situatie is verslechterd, kan een verzekeringsarts beoordelen dat bepaalde beperkingen niet meer voor je gelden. Daardoor kan je arbeidsongeschiktheidspercentage lager worden in plaats van hoger.
Nog iets wat ik wil verduidelijken: veel mensen denken dat ze automatisch na twee jaar een herbeoordeling krijgen, omdat in de brief van het UWV staat dat de uitkering voor twee jaar is toegekend. Dat is niet het geval. Het UWV neemt zelf geen initiatief om een herbeoordeling uit te voeren omdat er niet voldoende verzekeringsartsen zijn. Uitzondering daarop zijn de mensen die in hun verzekeringsgeneeskundige rapportage zwart op wit hebben dat de verzekeringsarts hen over x aantal maanden of jaar weer wil zien.
De herbeoordelingen die wél worden opgepakt, zijn de meldingen van verslechtering die mensen zelf doen of die door werkgevers worden ingediend. Maar de wachttijden hiervoor zijn lang. Reken minimaal op een half jaar, en dat is nog optimistisch. Dit verschilt ook per UWV-kantoor.
Een herbeoordeling aanvragen is een belangrijke beslissing die grote gevolgen kan hebben voor je uitkering. Als je niet zeker weet of je voldoende medische bewijsstukken hebt of bang bent voor een lagere beoordeling, is het verstandig om hierover advies in te winnen. Tijdens een adviescall bespreek ik jouw situatie uitgebreid en geef ik praktisch advies over de stappen die je kunt nemen. Zo voorkom je dat je overhaaste keuzes maakt en kun je zelf een juiste beslissing nemen.