telefoon

Overvallen door een telefoontje – Uit de Praktijk

/
Een telefoontje waarin niet wordt uitgelegd dat het gaat om een beoordeling. Het overkwam mijn cliënt. Die daardoor wellicht benadeeld wordt
stopt

5 redenen waardoor de WIA uitkering stopt

/
Er zijn een aantal redenen waardoor een WIA uitkering wordt stopgezet. UWV stopt nooit zomaar met het betalen van een WIA uitkering.
staartje

Hoe IVA toch nog een vervelend staartje krijgt – Uit de praktijk

/
Een IVA uitkering krijgen en er toch op achteruit gaan. Hoe kan dat? Want IVA betekent toch meer uitkering? Toch kan het nog een vervelend staartje krijgen.
60+

60+ toets, wat is het?

/
Sinds 1 oktober 2022 is de 60+ toets in het leven geroepen. Voor mensen die 60 jaar of ouder zijn. Wat houdt deze beoordeling nu precies in?
misverstand

4 misverstanden over de WIA uitkering

/
Over de WIA uitkering bestaan veel misverstanden. In deze blog behandel ik er vier. Waardoor er hopelijk weer meer duidelijkheid is.
Toelichting

Toelichting op de beslissing

/
Het laatste deel: de toelichting op de beslissing. Bedragen en data. Hoe wordt het berekend?
Beslissing UWV

Beslissing van UWV – deel 2

/
Het 2e deel over de beslissing die je ontvangt nadat je bij de verzekeringsarts en arbeidsdeskundige van UWV bent geweest.
Beslissing UWV

Beslissing van UWV – deel 1

/
De beslissing die je ontvangt staat vol met informatie. Wat is belangrijk en hoe moet je het lezen? Deel 1
uitkering stopt

Uitkering stopt! Van 80-100% naar minder dan 35%

/
Als je van 80-100% naar minder dan 35% gaat, wat gebeurt er dan? Klopt het dat je WIA uitkering stopt? Of is er ook een gewenningsperiode?
maatman

Maatman, wat is dat eigenlijk?

/
Door UWV wordt de term maatman gebruikt. Bij het loon – maatmanloon – bijvoorbeeld. Of bij de uren: maatmanuren. Maar wat houdt die term in?
melding verslechtering

Verslechtering in je situatie, wat gebeurt er dan?

/
Als er verslechtering in je situatie optreedt, wil UWV dat je daar melding van maakt. Wa houdt dat in? En wat gebeurt er met je melding?
arbeidsverleden

Arbeidsverleden, wat heeft dat met de WIA beoordeling te maken?

/
Hoe bepaalt UWV de duur van de loongerelateerde uitkering? Wat heeft arbeidsverleden daar mee te maken? Hoe weet je of het klopt?
andere datum

Andere datum onder de stukken- mag dat?

/
Soms heeft een werkgever niet alle documentatie in orde . En zet een andere datum onder de stukken. Moet je dat ondertekenen?
solliciteren

Solliciteren met een WIA uitkering

/
Wat zijn je plichten ten aanzien van solliciteren met een WIA uitkering? Bij welk soort uitkering moet je zeker solliciteren? Bij welke niet?
IVA uitkering

IVA uitkering aanvragen bij UWV

/
Vind jij ook dat je recht hebt op een IVA uitkering? Omdat het slechter met je gaat? Lees dan eerst deze blog.
WIA maandloon

WIA maandloon, met welke bedragen rekent UWV?

/
Als je een WIA uitkering krijgt ga je er op achteruit in inkomsten. Zoveel is wel duidelijk. Maar hoe komt UWV bij het WIA maandloon? Waar halen ze dat bedrag vandaan? En klopt het eigenlijk wel?
beslissing

Beslissing zonder beoordeling?

/
Je hebt nog geen beslissing ontvangen terwijl UWV een bepaalde datum heeft genoemd? Maak je geen zorgen, ze kunnen niet zomaar beslissen.
bezwaar werkgever

Bezwaar werkgever – wat krijgen we nou?

/
Heb je net je WIA beoordeling achter de rug, valt een brief van UWV op de mat. De werkgever gaat in bezwaar... De paniek slaat toe.
ziektewet uitkering

Ziektewet uitkering en WIA uitkering – hoe werkt het?

/
Heb je een ziektewet uitkering maar ook een WIA uitkering? Grote kans dat de afdelingen niet samenwerken. Meld zelf je verslechtering.
urenbeperking

Urenbeperking – flink verwarrend

/
Hoe komt het toch dat je geen urenbeperking krijgt terwijl je ziek bent en geen volledige werkdag kunt werken?
ziektewet

Ziektewet, wanneer is die van toepassing?

/
Ziektewet, wanneer is daar sprake van? Want de uitspraak "Ik zit in de ziektewet" klopt meestal niet als je een werkgever hebt. Een uitleg
verzekeringsarts

Verzekeringsarts van UWV

/
Er wordt veel over geschreven en gesproken: de verzekeringsarts van UWV. Zowel in negatieve als in positieve zin. Wat doet deze professional en hoe ziet een gesprek met een verzekeringsarts er gemiddeld uit? Zijn het echt allemaal onsympathieke mensen die geen lor geven om de werknemer die ze voor zich hebben of is de werkelijkheid genuanceerder?
bezwaarschrift

Eigenrisicodrager, wat is dat?

/
De term eigenrisicodrager heb je vast wel eens gehoord. Maar het is je niet duidelijk wat daarmee wordt bedoeld. Een uitleg.
bezwaarprocedure

Bezwaarprocedure: hoe werkt het?

/
Als je het niet eens bent met de beslissing van UWV, dan ga je in bezwaar. Maar hoe werkt nu zo'n bezwaarprocedure?
(ex)-werkgever

Ex-werkgever vraagt een herbeoordeling aan, help!

/
Je (ex)-werkgever heeft een herbeoordeling aangevraagd. Mag dat zomaar? En hoe gaat zo'n herkeuring? Waar moet je op letten?
no risk

No risk, geen risico

/
No risk is een term waar je vaag iets van hebt gehoord. Maar wat betekent het en wat kun je er mee? Tijd voor een uitleg.
wia-uitkering

WIA-uitkering – hoe vraag je die aan?

/
Na 88 weken ontvang je een uitnodiging om de WIA-uitkering aan te vragen. Je hebt dan een paar weken om alles in te vullen. Hoe doe je dat?
inkomsten

80-100% en inkomsten: raak je dan je uitkering kwijt?

/
Als je 80-100% arbeidsongeschikt bent en je gaat iets verdienen, dan meldt je dit bij UWV. Zij verrekenen deze inkomsten met je uitkering. Hoe gaat dit in zijn werk?
Medische afzakker, financiële strop?

Medische afzakker, financiële strop?

/
Je contract aanpassen zodat je je eigen werk kan blijven doen lijkt een goede oplossing. Maar let op dat er geen medische afzakker ontstaat. Dat kan nadelige financiële gevolgen hebben.
Geen benutbare mogelijkheden

Geen benutbare mogelijkheden

/
Geen benutbare mogelijkheden, wat houdt het in en wanneer is daar sprake van? Er zijn enkele wettelijke voorwaarden voor het stellen van GBM
loondoorbetaling

Vrijwillige loondoorbetaling: als je denkt binnen nu en een half jaar weer hersteld te zijn

/
Als je bijna bent hersteld maar nog wat meer tijd nodig hebt, kun je vrijwillige loondoorbetaling afspreken met je werkgever.
bezwaarschrift

Bezwaarschrift: 2 voorbeelden uit de praktijk

/
Veruit het leukste onderdeel van mijn werk. Een bezwaarschrift schrijven. Niet dat ik elke gelegenheid aangrijp. Alleen als ik er heil in zie. Twee casussen beschreven.