WIA Kennisbank

Afkortingen, begrippen en veelgestelde vragen

Klik op het + teken, dan komt meer informatie tevoorschijn

Veelgestelde vragen

Je hebt recht op een WIA uitkering als je:

  • 104 weken arbeidsongeschikt bent en
  • door ziekte niet of minder kunt werken en
  • niet het oude loon kunt verdienen en
  • het verschil tussen wat je kunt verdienen en wat je verdiende meer dan 35% is

Wil je hier meer over lezen? Klik dan hier

WGA betekent  Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten

  • Je bent 2 jaar of langer ziek en kunt in de toekomst waarschijnlijk wel werken.
  • Je kunt met dat werk 65% of minder van je oude loon verdienen.
IVA betekent Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten
  • Je kunt 20% of minder van je oude loon verdienen.
  • Dit blijft in de toekomst bijna zeker zo.

Wil je er meer ver lezen? Klik dan hier

Eerst krijg je een gesprek met de verzekeringsarts. Deze stelt je beperkingen vast en kruist deze aan op de Functionele Mogelijkhedenlijst. Dan gaat de arbeidsdeskundige kijken of er nog werk is wat je met die beperkingen wel kunt doen en wat je daarmee kunt verdienen.

Het verschil tussen wat je kan verdienen en wat je verdiende wordt omgerekend in een arbeidsongeschiktheidspercentage.

Wil je hier meer over lezen? Klik dan hier

De hoogte van de WIA uitkering wordt berekend aan de hand van wat je verdiende toen je nog niet ziek was. Het UWV neemt het salaris uit de periode van 1 jaar voor je eerste ziektedag. Dus als jij ziek wordt op 3 maart 2023, dan neemt het UWV het salaris wat je verdiende van maart 2022 tot en met februari 2023.

Daar past het UWV een indexatie op toe, dat is een verhoging vanwege inflatie. Van dat bedrag krijg je de eerste 2 maanden 75% en na die 2 maanden wordt het bedrag verlaagd naar 70%.

Wil je hier meer over lezen? Klik dan hier

Een WIA uitkering aanvragen moet je zelf doen. Je gaat naar de site van UWV. Daar staat rechts bovenin een groen kader. In dat kader staat inloggen en ‘Mijn UWV”. Daar klik je op.

  • Dan kies je DigiD
  • Via je DigiD app log je in op de website van UWV.
  • In het linker rijtje kies je: + Aanvragen
  • Helemaal aan de rechterkant zie je: WIA uitkering
  • Die kies je en je vult alles in

Heb je er hulp bij nodig? Klik hier voor mijn e-book “hoe je WIA aanvraag een makkie wordt” 

Er zijn al enige tijd behoorlijke achterstanden bij het UWV. Het verschilt wel per regio en per kantoor hoe groot de achterstanden zijn.  Normaalgesproken vraag je rond de 90e week de WIA uitkering aan. Het UWV heeft dan 8 weken de tijd om je op te roepen en te beoordelen.

Eerst is het gesprek met de verzekeringsarts. Na ongeveer 2 tot 3 weken volgt een gesprek met de arbeidsdeskundige. Dan duurt het vaak nog ongeveer 1 week voordat je de beslissing binnen hebt.

Wil je hier meer over lezen? Klik dan hier

Een herbeoordeling kun je zelf aanvragen of je (ex)-werkgever kan dat aanvragen. Bereid je in ieder geval goed voor. Neem medische gegevens mee die nog niet bekend zijn bij het UWV.  Maak een dagverhaal over hoe jouw dagen eruit zien. Vertel het zoals het is en maak het niet beter of slechter.

Wil je hier meer over lezen? Klik dan hier

De meeste mensen gebruiken WIA keuring. Zelf vind ik dat nogal een vervelende klank hebben, net alsof je als een stuk vlees wordt gekeurd. Voor sommigen zal dat ook zo voelen. Ik gebruik liever WIA beoordeling omdat het wat vriendelijker klinkt. Er is geen goed of fout. Iedereen die een WIA beoordeling krijgt zal het met me eens zijn dat het veel stress oplevert en de meesten er liever maar zo snel mogelijk vanaf willen zijn.

Het gaat slechter
Als je situatie is verslechterd is het meestal een goed idee om dit te melden bij het UWV. Zo kun je laten beoordelen of jouw arbeidsongeschiktheidspercentage wel overeenkomt met de werkelijkheid. Misschien heb je wel recht op een hoger percentage of zelfs recht op een IVA. Het is wel belangrijk dat je dit met medisch bewijs kunt onderbouwen, anders verandert er niets.

Het gaat beter
Als je situatie zo is verbeterd dat je eraan denkt om weer betaald werk te zoeken, is het belangrijk om dit aan het UWV te laten weten. Het UWV zal je niet altijd oproepen voor een medische herbeoordeling. Dat komt vooral omdat er momenteel een tekort aan verzekeringsartsen is. In plaats daarvan zullen ze je eerder aanmoedigen om daadwerkelijk op zoek te gaan naar een baan. Het UWV kan je hierbij helpen en ondersteunen. Als je (ex-)werkgever eigenrisicodrager is moet deze ook helpen als jij erom vraagt.

Wil je hier meer over lezen? Klik dan hier

Als je een WIA uitkering ontvangt mag je werken. Het maakt daarbij niet uit wat je arbeidsongeschiktheidspercentage is. Er is wel een verschil tussen mogen werken en moeten werken. Als je arbeidsongeschiktheidspercentage 80-100% is, dan mag je werken maar het hoeft niet als dat niet mogelijk is.

Is je arbeidsongeschiktheidspercentage tussen de 35% en 80%? dan heeft het UWV ook een bedrag genoemd wat je volgens hen kunt verdienen. Je zult moeten werken om minimaal 50% van dat bedrag te verdienen zodat je WIA uitkering niet wijzigt. Werk je niet of verdien je niet genoeg? Dan keldert je WIA uitkering naar een bedrag wat een percentage is van het wettelijk minimumloon.

Wil je hier meer over lezen? Klik dan hier

Da datums dat de WIA uitkering wordt uitbetaald via het UWV staan op hun site. Meestal is het rond de 23e van de maand. Als jet precies wilt weten dan vind je het hier. Als je nog gedeeltelijk bent blijven werken bij je eigen werkgever, dan krijg je soms ook alles in 1 keer met je salaris. Het ligt er dan aan wanneer de werkgever het salaris uitbetaald.

Als je gaat werken dan ga je ook een inkomen verdienen. Dit moet je doorgeven aan het UWV. Het UWV gaat dan jouw inkomsten verrekenen met de WIA uitkering. Simpel gezegd krijg je minder WIA uitkering want het UWV trekt van elke € 100,- die je verdient € 70,- af van de WIA uitkering.

Het lijkt dan misschien of je minder geld krijgt, maar dat is niet zo. Je moet bij de lagere WIA uitkering je inkomsten optellen. Bij elkaar opgeteld zijn dat je inkomsten voor die maand.

Wil je hier meer over lezen? Klik dan hier

Op het moment dat je geen recht hebt op een WIA uitkering kun je in bezwaar gaan. Een bezwaarprocedure kan in jouw voordeel wijzigen, maar dat hoeft niet zo te zijn. Laat checken of jouw bezwaar wel kans van slagen heeft door een bezwaarcheck uit te laten voeren.

Ondertussen zul je een WW uitkering aan moeten vragen want anders heb je geen geld. Pas als na de bezwaarprocedure blijkt dat je toch recht hebt op een WIA uitkering wordt het aangepast.

Wil je hier meer over lezen? Klik dan hier

In sommige gevallen heb je recht op een toeslag van het UWV als het gezinsinkomen lager is dan het sociaal minimum. Daar zijn strikte voorwaarden aan verbonden. Op deze site van het UWV lees je of je ervoor in aanmerking komt en hoe je het aan kunt vragen.

Als je een brief hebt ontvangen voor de afspraak met een verzekeringsarts of arbeidsdeskundige van het UWV en je kunt die datum niet, neem dan contact op met het klant contact centrum van het UWV.  Die kun je bereiken via 088 – 8989294.  Hou je BSN bij de hand, want die moet je invoeren voordat je iemand kunt spreken. Vraag daar of je terug gebeld kan worden voor het verzetten van de afspraak.

Ja, die verplichting heb je. Het UWV zorgt er dan voor dat je niet teveel WIA uitkering krijgt. Als je dat namelijk wel krijgt, dan moet je na verloop van tijd terug gaan betalen. En dat is nooit prettig. Dus neem contact op met het UWV en meldt dat je gaat werken en wat je daarmee gaat verdienen.

Wi je hier meer over lezen? Klik dan hier

De vereenvoudigde WIA beoordeling of ook wel de 60+ regeling is in het leven geroepen om de achterstanden weg te werken. De maatregel is nog tot 31 december 2024 van kracht en het is nog niet bekend of het wordt verlengd.

Bij de 60+ regeling heb je alleen een gesprek met de arbeidsdeskundige van het UWV. De uitkomst staat al vast, het wordt 80-100%. Je mag werken maar het hoeft niet. Deze WIA uitkering krijg je tot je AOW gerechtigde leeftijd als er geen herbeoordeling wordt uitgevoerd.

Wil je hier meer over lezen? Klik dan hier

Zolang je geen IVA uitkering hebt, heb je de plicht om mee te werken aan re-integratie. Dus ook als je arbeidsongeschiktheidspercentage 80-100% is. Meewerken aan re-integratie kan bijvoorbeeld ook iets zijn als een oproep van de bedrijfsarts van je (ex)-werkgever of niet medische informatie geven over jouw situatie.

Weet je niet zo goed wat op jou van toepassing is? Boek hier een adviescall

Je mag zeker vrijwilligerswerk doen als je een WIA uitkering ontvangt. Dit vrijwilligerswerk moet wel bij je beperkingen passen en moet re-integratie niet in de weg staan. Geef ook altijd door aan het UWV als je vrijwilligerswerk doet of gaat doen. Ook bij een IVA. De reden hiervoor heeft te maken met fraudemeldingen. Stel dat je een buurtgenoot weet van jouw uitkering en ziet dat je wel vrijwilligerswerk doet . Dan is het relatief eenvoudig om daarvan (anoniem) melding te maken bij het UWV. Als het UWV niet af weet van deze wijziging moeten zij een fraude onderzoek starten.

Deze vraag is eigenlijk dezelfde als: wanneer krijg je een WIA uitkering. De verzekeringsarts van het UWV kijkt altijd naar jouw medische situatie. Op basis daarvan en op basis van jouw verhaal stelt deze beperkingen op. Die beperkingen komen in de Functionele Mogelijkhedenlijst. Met de Functionele Mogelijkhedenlijst beoordeeld de arbeidsdeskundige van het UWV of er passende functies te vinden zijn. Als het arbeidsongeschiktheidspercentage hoger is dan 35% heb je recht op een WIA uitkering.

Wil je hier meer over lezen? Klik dan hier

Afkortingen

Arbeidsdeskundige. Een deskundige bij het UWV die beoordeelt wat de mogelijkheden zijn voor arbeidsongeschikte personen om te werken en welke re-integratiemogelijkheden er zijn.

Bezwaar en Beroep. De juridische afdeling waar de bezwaren tegen een beslissing van het UWV worden behandeld.

Burgerservicenummer. Een uniek persoonsnummer waarmee je ingeschreven staat in de Basisregistratie personen.

Claimbeoordelings- en Borgingssysteem. Dit is het systeem dat het UWV gebruikt voor het beoordelen en vaststellen van arbeidsongeschiktheid en het recht op uitkeringen.

Deskundigenoordeel. Een deskundigenoordeel is een oordeel van het UWV. Je vraagt het aan als je bv. vindt dat je (ex)-werkgever te weinig doet om jou aan een passende baan te helpen.

Eerstejaars ziektewet beoordeling. Geldt als je geen werkgever hebt of als je (ex)-werkgever eigenrisicodrager is voor de ziektewet. Het is de beoordeling of je na één jaar nog steeds recht hebt op een ziektewet uitkering of dat deze wordt beëindigd. Uitgevoerd door het UWV. 

Eigenrisicodrager. Een werkgever die zelf het risico van arbeidsongeschiktheid van hun werknemers dragen. Deze betaalt na de 104 weken arbeidsongeschikt nog 10 jaar de WIA uitkering én is verantwoordelijk voor re-integratie.

Functionele Mogelijkhedenlijst. Een document waarmee de verzekeringsarts in kaart brengt wat iemand wel en niet meer kan. De arbeidsdeskundige gebruikt de FML om vast te stellen welke functies iemand nog uit kan voeren.

Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten. Dit is van toepassing als je volledig en duurzaam arbeidsongeschikt bent verklaard.

Loonaanvullingsuitkering. Dit is het tweede deel van de WIA uitkering. Je moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen om hier recht op te hebben. Je krijgt de loonaanvullingsuitkering als je 80-100% arbeidsongeschikt bent of als je het bedrag verdient wat het UWV heeft vastgesteld bij je beoordeling.

Loongerelateerde uitkering. Dit is het eerste deel van de WIA uitkering. Dit is gebaseerd op je arbeidsverleden en is altijd 70% van het salaris wat je verdiende voordat je ziek werd.

Restverdiencapaciteit. Dit is het bedrag dat iemand nog kan verdienen met werk dat passend is bij zijn of haar mogelijkheden en beperkingen.

Sociaal Medisch Verpleegkundige. Wordt ingezet bij WIA beoordelingen en herbeoordelingen, maar ook bij de ziektewet. De sociaal medisch verpleegkundige is medisch geschoold en mag medische informatie uitvragen en verwerken. 

Sociaal Medische Zaken. De afdeling binnen het UWV die zich bezighoudt met medische beoordelingen en sociaal-medische begeleiding van mensen die o.a. een WIA uitkering aanvragen.

Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen. Dit is de overheidsorganisatie die verantwoordelijk is voor het verstrekken van uitkeringen, beoordelen van arbeidsongeschiktheid en ondersteunen bij re-integratie. Je krijgt o.a. met hen te maken als je een WIA-uitkering aanvraagt.

Verzekeringsarts. Dit is een arts bij het UWV die medische beoordelingen verricht om de mate van arbeidsongeschiktheid vast te stellen.

Vervolguitkering. Ook dit is het tweede deel van de WIA uitkering. Als je niet aan de voorwaarden voldoet voor een loonaanvullingsuitkering, dan verlaagt het UWV je uitkering. Deze uitkering is een percentage van het wettelijk minimumloon.

Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten. Dit is van toepassing als je gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent en nog gedeeltelijk kunt werken.

Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen. De wet waarin alle regels zijn vastgelegd voor het geval je arbeidsongeschikt wordt.

Wettelijk minimumloon. Het minimumbedrag aan loon dat een werkgever moet betalen aan werknemers.

Werkeloosheidswet. Een tijdelijke uitkering als je buiten jouw schuld geheel of gedeeltelijk werkloos bent geworden om het verlies aan inkomsten op te vangen. 

Ziektewet. Dit is een tijdelijke uitkering als je door ziekte niet kunt werken en geen werkgever hebt, ziek uit dienst bent gegaan of als je onder het vangnet van de no riskpolis valt. 

Begrippen

Dit verwijst naar re-integratie-inspanningen gericht op het vinden van passend werk bij de eigen werkgever.

Dit verwijst naar re-integratie-inspanningen gericht op het vinden van passend werk bij een andere werkgever.

Dit verwijst naar re-integratie-inspanningen gericht op het vinden van passend werk als er sprake is van een WIA uitkering. Er moet dan rekening worden gehouden met de vastgestelde beperkingen.

De situatie waardoor je door ziekte of gebrek niet meer in staat bent om je werk volledig uit te voeren.

Omvat taken, verantwoordelijkheden, werkuren, salaris en andere arbeidsvoorwaarden die je met je werkgever bent overeengekomen, vastgelegd in je arbeidsovereenkomst.

De mate waarin je te belasten bent met het uitvoeren van werkzaamheden.

Blijvend. Met duurzame beperkingen worden blijvende beperkingen bedoeld.

De laatste dag van de 104 weken arbeidsongeschiktheid. Ook wel afgekort met EWT.

Beperkingen die je hebt als gevolg van ziekte en/of handicap.

De beoordeling om, na een bepaalde periode of op verzoek, de arbeidsongeschiktheid opnieuw te beoordelen. Je kunt hier zelf om verzoeken door een melding verslechtering te doen bij het UWV of de werkgever vraagt een herbeoordeling aan.  

Het SV loon wat je verdiende voordat je arbeidsongeschikt werd. Dit is het loon waarmee het UWV rekent. Dit kan ook hoger zijn dan het maximumbedrag waarmee het UWV rekent. 

Als je bijna geen mogelijkheden hebt om te re-integreren.

Een maximum bedrag wat het UWV hanteert als grens bij het berekenen van de uitkering per dag. Dit bruto bedrag wordt ieder jaar op 1 januari en 1 juli vastgesteld. Op de site van het UWV staan de actuele bedragen.

Een maximum bedrag wat het UWV hanteert als grens bij het berekenen van de uitkering per maand. Dit bruto bedrag wordt ieder jaar op 1 januari en 1 juli vastgesteld. Op de site van het UWV staan de actuele bedragen.

Aanpassingen in taken, verantwoordelijkheden, werkuren, salaris of andere arbeidsvoorwaarden om het werk passend te maken, vastgelegd in een nieuwe arbeidsovereenkomst.

De regeling waarbij werkgevers loonkosten terug krijgen van het UWV als zij een werknemer met een arbeidsbeperking in dienst nemen die uitvalt vanwege ziekte. De werkgever loopt hierdoor minder risico bij het aannemen van arbeidsongeschikte werknemers.

Werk dat past bij wat je kan en wat je weet, afhankelijk van werkervaring, opleiding, vaardigheden en op basis van je gezondheid.

Het loon waarover je belastingen en sociale verzekeringspremies betaalt.

Wat telt wel mee en wat niet?

Wel: Niet:
  • vakantiegeld
  • eindejaarsuitkering
  • dertiende maand
  • onregelmatigheidstoeslag
  • fiscale bijtelling voor privégebruik auto van de zaak
  • uitbetaald Individueel Keuzebudget
  • pensioenpremie
  • onkostenvergoeding waarover geen belasting wordt betaald
  • ontslagvergoeding

Alle activiteiten die je onderneemt die gericht zijn op terugkeer in het arbeidsproces.

Heb je zelf een vraag?

Stel hem hieronder zodat ik het op kan nemen in de rubriek veelgestelde vragen.

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.