andere datum

Andere datum onder de stukken- mag dat?

/
Soms heeft een werkgever niet alle documentatie in orde . En zet een andere datum onder de stukken. Moet je dat ondertekenen?
solliciteren

Solliciteren met een WIA uitkering

/
Wat zijn je plichten ten aanzien van solliciteren met een WIA uitkering? Bij welk soort uitkering moet je zeker solliciteren? Bij welke niet?
IVA uitkering

IVA uitkering aanvragen bij UWV

/
Vind jij ook dat je recht hebt op een IVA uitkering? Omdat het slechter met je gaat? Lees dan eerst deze blog.
WIA maandloon

WIA maandloon, met welke bedragen rekent UWV?

/
Als je een WIA uitkering krijgt ga je er op achteruit in inkomsten. Zoveel is wel duidelijk. Maar hoe komt UWV bij het WIA maandloon? Waar halen ze dat bedrag vandaan? En klopt het eigenlijk wel?
beslissing

Beslissing zonder beoordeling?

/
Je hebt nog geen beslissing ontvangen terwijl UWV een bepaalde datum heeft genoemd? Maak je geen zorgen, ze kunnen niet zomaar beslissen.
bezwaar werkgever

Bezwaar werkgever – wat krijgen we nou?

/
Heb je net je WIA beoordeling achter de rug, valt een brief van UWV op de mat. De werkgever gaat in bezwaar... De paniek slaat toe.
ziektewet uitkering

Ziektewet uitkering en WIA uitkering – hoe werkt het?

/
Heb je een ziektewet uitkering maar ook een WIA uitkering? Grote kans dat de afdelingen niet samenwerken. Meld zelf je verslechtering.
urenbeperking

Urenbeperking – flink verwarrend

/
Hoe komt het toch dat je geen urenbeperking krijgt terwijl je ziek bent en geen volledige werkdag kunt werken?
ziektewet

Ziektewet, wanneer is die van toepassing?

/
Ziektewet, wanneer is daar sprake van? Want de uitspraak "Ik zit in de ziektewet" klopt meestal niet als je een werkgever hebt. Een uitleg
verzekeringsarts

Verzekeringsarts van UWV

/
Er wordt veel over geschreven en gesproken: de verzekeringsarts van UWV. Zowel in negatieve als in positieve zin. Wat doet deze professional en hoe ziet een gesprek met een verzekeringsarts er gemiddeld uit? Zijn het echt allemaal onsympathieke mensen die geen lor geven om de werknemer die ze voor zich hebben of is de werkelijkheid genuanceerder?
verschil tussen 80-100 en IVA

Eigenrisicodrager, wat is dat?

/
De term eigenrisicodrager heb je vast wel eens gehoord. Maar het is je niet duidelijk wat daarmee wordt bedoeld. Een uitleg.
bezwaarprocedure

Bezwaarprocedure: hoe werkt het?

/
Als je het niet eens bent met de beslissing van UWV, dan ga je in bezwaar. Maar hoe werkt nu zo'n bezwaarprocedure?
(ex)-werkgever

Ex-werkgever vraagt een herbeoordeling aan, help!

/
Je (ex)-werkgever heeft een herbeoordeling aangevraagd. Mag dat zomaar? En hoe gaat zo'n herkeuring? Waar moet je op letten?
no risk

No risk, geen risico

/
No risk is een term waar je vaag iets van hebt gehoord. Maar wat betekent het en wat kun je er mee? Tijd voor een uitleg.
wia-uitkering

WIA-uitkering – hoe vraag je die aan?

/
Na 88 weken ontvang je een uitnodiging om de WIA-uitkering aan te vragen. Je hebt dan een paar weken om alles in te vullen. Hoe doe je dat?
inkomsten

80-100% en inkomsten: raak je dan je uitkering kwijt?

/
Als je 80-100% arbeidsongeschikt bent en je gaat iets verdienen, dan meldt je dit bij UWV. Zij verrekenen deze inkomsten met je uitkering. Hoe gaat dit in zijn werk?
Medische afzakker, financiële strop?

Medische afzakker, financiële strop?

/
Je contract aanpassen zodat je je eigen werk kan blijven doen lijkt een goede oplossing. Maar let op dat er geen medische afzakker ontstaat. Dat kan nadelige financiële gevolgen hebben.
Geen benutbare mogelijkheden

Geen benutbare mogelijkheden

/
Geen benutbare mogelijkheden, wat houdt het in en wanneer is daar sprake van? Er zijn enkele wettelijke voorwaarden voor het stellen van GBM
loondoorbetaling

Vrijwillige loondoorbetaling: als je denkt binnen nu en een half jaar weer hersteld te zijn

/
Als je bijna bent hersteld maar nog wat meer tijd nodig hebt, kun je vrijwillige loondoorbetaling afspreken met je werkgever.
bezwaarschrift

Bezwaarschrift: 2 voorbeelden uit de praktijk

/
Veruit het leukste onderdeel van mijn werk. Een bezwaarschrift schrijven. Niet dat ik elke gelegenheid aangrijp. Alleen als ik er heil in zie. Twee casussen beschreven.
herbeoordeling

Herbeoordeling: waar moet je rekening mee houden?

/
Hoe zit het met een herbeoordeling. Wie kan het aanvragen? Hoe gaat een herkeuring? En met welke gegevens rekent UWV. De meest gestelde vragen uitgelegd.
arbeidsdeskundige

3 misverstanden over de arbeidsdeskundige van UWV

/
Wat doet een arbeidsdeskundige van UWV. Wat mag wel en wat mag niet?Uitleg aan de hand van 3 misverstanden.
afgekeurd

Hoe kun je afgekeurd worden?

/
Hoe wordt je afgekeurd. Leuke vraag. Alsof er een trucje voor zou bestaan. Lees hier hoe het zit met afgekeurd worden. Welke stappen er zijn en wat er tijdens een WIA beoordeling gebeurt.
Loonsanctie

Loonsanctie: uitstel van je aanvraag

/
Voordat je WIA aanvraag in behandeling wordt genomen, toetst UWV eerst je dossier. Als blijkt dat je werkgever niet voldoende heeft gedaan, wordt je WIA aanvraag uitgesteld en krijgt de werkgever een loonsanctie.
LAU 1 LAU 2 uitleg

LAU 1 en LAU 2: het verschil verklaard

/
De termen LAU 1 en LAU 2 zijn bij de meeste mensen niet bekend. Het is een manier van verrekenen die UWV hanteert. Uitleg door middel van praktische voorbeelden.
min 35%. 3 vragen en antwoorden

Min 35%: 3 vragen en antwoorden

/
Onder de 35% uitkomen na je WIA aanvraag betekent dat je geen recht hebt op een WIA uitkering. Uitleg aan de hand van 3 vragen en antwoorden.
voorschot van UWV

Voorschot van UWV

/
Als UWV nog geen beslissing heeft genomen over je aanvraag, kun je een voorschot krijgen. Hoe dat in zijn werk en wat er gebeurt als je toch geen recht hebt op een WIA uitkering, lees je hier.
gewenningsperiode

Gewenningsperiode: van 80-100% naar 35-80%, wat nu?

/
Bij een herbeoordeling is de verzekeringsarts van UWV tot de conclusie gekomen dat de eerder vastgestelde 80-100% niet meer klopt. Het loonverlies is nu een percentage tussen 35 – 80%. Wat nu?
te late beslissing

Te late beslissing van UWV: wat kun je doen?

/
Je zit te wachten op een beslissing van UWV en de beslistermijn is 8 weken na de aanvraag. Als het te lang duurt is er een oplossing die wellicht kan helpen. Stel UWV in gebreke als ze daar niet aan voldoen
restverdiencapaciteit

Restverdiencapaciteit, wat houdt het in?

/
Er is veel onduidelijkheid over de restverdiencapaciteit. Wat is het, wat houdt het in en wat moet je er mee? Belangrijke informatie voor iederen met een WIA-uitkering met een percentage tussen de 35 en 80%
LGU, LAU, VVU… wat is dat allemaal?

LGU, LAU, VVU… wat is dat allemaal?

/
Als je een WIA uitkering krijgt wordt je ook geconfronteerd met allerlei termen die je niks of niet veel zeggen. Er worden veel afkortingen gebruikt of juist lange namen waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet. LGU, LAU, VVU en RVC zijn enkele van de veelgebruikte afkortingen.  In deze blog leg ik uit hoe de WIA uitkering is opgebouwd. En leg ik meteen uit waar de afkortingen voor staan. 
verschil tussen 80-100 en IVA

Wat is het verschil tussen 80-100% WGA en IVA?

/
Hetzelfde maar toch anders. Over het verschil tussen 80-100% arbeidsongeschikt zijn en IVA bestaat nog veel verwarring. Want bij beide ben je volledig arbeidsongeschikt en verwacht UWV (nog) niet dat je een betaalde baan gaat zoeken. Toch is er wel degelijk een belangrijk verschil.