Geen benutbare mogelijkheden

Geen benutbare mogelijkheden

/
Geen benutbare mogelijkheden, wat houdt het in en wanneer is daar sprake van? Er zijn enkele wettelijke voorwaarden voor het stellen van GBM
loondoorbetaling

Vrijwillige loondoorbetaling: als je denkt binnen nu en een half jaar weer hersteld te zijn

/
Als je bijna bent hersteld maar nog wat meer tijd nodig hebt, kun je vrijwillige loondoorbetaling afspreken met je werkgever.
bezwaarschrift

Bezwaarschrift: 2 voorbeelden uit de praktijk

/
Veruit het leukste onderdeel van mijn werk. Een bezwaarschrift schrijven. Niet dat ik elke gelegenheid aangrijp. Alleen als ik er heil in zie. Twee casussen beschreven.
herbeoordeling

Herbeoordeling: waar moet je rekening mee houden?

/
Hoe zit het met een herbeoordeling. Wie kan het aanvragen? Hoe gaat een herkeuring? En met welke gegevens rekent UWV. De meest gestelde vragen uitgelegd.
arbeidsdeskundige

3 misverstanden over de arbeidsdeskundige van UWV

/
Wat doet een arbeidsdeskundige van UWV. Wat mag wel en wat mag niet?Uitleg aan de hand van 3 misverstanden.
afgekeurd

Hoe kun je afgekeurd worden?

/
Hoe wordt je afgekeurd. Leuke vraag. Alsof er een trucje voor zou bestaan. Lees hier hoe het zit met afgekeurd worden. Welke stappen er zijn en wat er tijdens een WIA keuring gebeurt.
Loonsanctie

Loonsanctie: uitstel van je aanvraag

/
Voordat je WIA aanvraag in behandeling wordt genomen, toetst UWV eerst je dossier. Als blijkt dat je werkgever niet voldoende heeft gedaan, wordt je WIA aanvraag uitgesteld en krijgt de werkgever een loonsanctie.
LAU 1 LAU 2 uitleg

LAU 1 en LAU 2: het verschil verklaard

/
De termen LAU 1 en LAU 2 zijn bij de meeste mensen niet bekend. Het is een manier van verrekenen die UWV hanteert. Uitleg door middel van praktische voorbeelden.
min 35%. 3 vragen en antwoorden

Min 35%: 3 vragen en antwoorden

/
Onder de 35% uitkomen na je WIA aanvraag betekent dat je geen recht hebt op een WIA uitkering. Uitleg aan de hand van 3 vragen en antwoorden.
voorschot van UWV

Voorschot van UWV

/
Als UWV nog geen beslissing heeft genomen over je aanvraag, kun je een voorschot krijgen. Hoe dat in zijn werk en wat er gebeurt als je toch geen recht hebt op een WIA uitkering, lees je hier.
gewenningsperiode

Gewenningsperiode: van 80-100% naar 35-80%, wat nu?

/
Bij een herbeoordeling is de verzekeringsarts van UWV tot de conclusie gekomen dat de eerder vastgestelde 80-100% niet meer klopt. Het loonverlies is nu een percentage tussen 35 – 80%. Wat nu?
te late beslissing

Te late beslissing van UWV: wat kun je doen?

/
Je zit te wachten op een beslissing van UWV en de beslistermijn is 8 weken na de aanvraag. Als het te lang duurt is er een oplossing die wellicht kan helpen. Stel UWV in gebreke als ze daar niet aan voldoen
restverdiencapaciteit

Restverdiencapaciteit, wat houdt het in?

/
Er is veel onduidelijkheid over de restverdiencapaciteit. Wat is het, wat houdt het in en wat moet je er mee? Belangrijke informatie voor iederen met een WIA-uitkering met een percentage tussen de 35 en 80%
LGU, LAU, VVU… wat is dat allemaal?

LGU, LAU, VVU… wat is dat allemaal?

/
Als je een WIA uitkering krijgt wordt je ook geconfronteerd met allerlei termen die je niks of niet veel zeggen. Er worden veel afkortingen gebruikt of juist lange namen waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet. LGU, LAU, VVU en RVC zijn enkele van de veelgebruikte afkortingen.  In deze blog leg ik uit hoe de WIA uitkering is opgebouwd. En leg ik meteen uit waar de afkortingen voor staan. 
verschil tussen 80-100 en IVA

Wat is het verschil tussen 80-100% WGA en IVA?

/
Hetzelfde maar toch anders. Over het verschil tussen 80-100% arbeidsongeschikt zijn en IVA bestaat nog veel verwarring. Want bij beide ben je volledig arbeidsongeschikt en verwacht UWV (nog) niet dat je een betaalde baan gaat zoeken. Toch is er wel degelijk een belangrijk verschil.
bezwaar

Bezwaar indienen, altijd een goed idee?

/
Geregeld spreek ik mensen die verontwaardigd zijn over de uitkomst van hun WIA-beoordeling. Ze snappen niet hoe het komt dat ze niet volledig zijn afgekeurd. En ze begrijpen helemaal niet hoe de arbeidsdeskundige bij de functies komt die in het rapport staan. Ze willen in bezwaar want dit onrecht moet snel rechtgezet worden.
beoordeling

Beoordeling van de WIA; welke uitkomst levert het op?

/
Als je eenmaal weet wat je arbeidsongeschiktheidspercentage is, wil je ook wel weten wat dit nu financieel inhoudt. Er zijn een aantal mogelijke uitkomsten van de WIA-beoordeling. Eerst zet ik kort op een rijtje welke mogelijke uitkomsten er zijn en verderop ga ik er wat dieper op in.
arbeidsongeschiktheidspercentage

Hoe komt het arbeidsongeschiktheidspercentage tot stand?

/
Hoe komt UWV tot het arbeidsongeschiktheidspercentage? Hiervoor gebruiken zij een aantal variabelen. Daarom is geen uitkomst hetzelfde.
wijziging situatieNicoline van Klaveren

Hoe ga je om met een wijziging in je situatie?

/
In de loop van de tijd kan je situatie veranderen. Dat kan in positieve zin; omdat het beter met je gaat maar kan ook in negatieve zin; omdat het slechter met je gaat. UWV verzoekt in haar brieven specifiek om wijzigingen in je gezondheid aan hen door te geven. Maar wat is nu slim om te doen?
beroepen

Hoe het zit met al die (gekke) beroepen van UWV

/
Met regelmaat krijg ik vragen over de functies die zijn gevonden door de arbeidsdeskundige van UWV. Veelal gaan die vragen over het soort functie, het zijn vaak beroepen waar veel mensen nog nooit van hebben gehoord, laat staan dat ze er vacatures voor kunnen vinden. Of gaat het over het feit dat men helemaal geen opleiding heeft gehad om die bepaalde functie uit te kunnen voeren, hoe kan het dan dat juist deze functie geschikt is. Tijd voor een uitleg.
Vervroegde IVA

Vervroegde IVA aanvragen

/
Wanneer het al vroeg duidelijk is dat je nooit meer kunt werken, kun je een vervroegde IVA aanvragen. Dit kan al vanaf 13 weken tot 68 weken. Ik help je met de vervroegde IVA aanvraag. Zodat deze op een juiste manier wordt ingevuld en de grootste kans bestaat dat deze wordt toegekend.
melding verslechteringnicoline van klaveren

UWV wijst melding verslechtering af….

/
Als je (medische) situatie wijzigt, wil uwv dat je hier melding van maakt. Dat doe je door het te melden via een “melding verslechtering” In de case die ik in het blog heb beschreven, nam iemand die niet bevoegd is de beslissing dat deze melding niet in behandeling werd genomen. Leuk geprobeerd, maar daar trappen we niet in. Waarom je hier niet akkoord mee moet gaan lees je in dit blog.
Casus ivanicoline van Klaveren

Casus bespreking: Maar liefst 3 keer IVA

/
Het is niet bij iedereen bekend dat IVA ook kan worden toegekend op arbeidsdeskundige gronden. Toch kan dat zeker. Aan de hand van 3 casussen van mensen die ik heb geholpen leg ik uit hoe dat kan.
IVAnicoline van klaveren

Soms loopt het anders….

/
In sommige gevallen lijkt het zo klaar als een klontje: iemand heeft al geruime tijd een WIA-uitkering op basis van 80-100%. Het gaat slechter, dit kan worden onderbouwd met medische informatie dus dat wordt gemeld aan UWV. Dat wordt IVA zou je denken. Maar dat is helemaal niet zo vanzelfsprekend.